Kategoriarkiv: Åsa Eriksson Nylin

Möte genom Skype!

(En fortsättning på mitt tidigare inlägg om skolbesöket på Bowes Primary school under BETT-resan.)

Som jag berättade i ett tidigare inlägg så gick det inte att få svar på mina elevers frågor genom filmen som de gjort. Totalt hade eleverna drygt 30 frågor till de engelska skoleleverna. Men väl hemma i Sverige igen jag lyckades ändå  få till ett möte. Eleverna fick svar på många av sina frågor och de fick dessutom svara på frågor om skolan och vardagen i Sverige!

Det gjorde vi genom Skype! Ett fantastiskt verktyg där man kan mötas, prata och se varandra live! Svaren blev ärliga och mina elever fick en engelska-lektion de sent ska glömma! Den digitala utvecklingen ger oss verkligen nya möjligheter!

Rektorn på Bowes Primary school såg till att jag fick kontakt med en lärare på skolan, Talia McCarthy. Via direktkontakt med en intresserad lärare gick allt mycket lättare! Vi mailade under en tid innan och diskuterade form och tid för mötet. Sedan testskypade jag och Talia lite innan för att kontrollera att all teknik fungerade. Talia skickade även sina elevers frågor till mig i förväg så att jag kunde förbereda mina innan.  Vi bestämde också att det skulle bli två tillfällen, en med alla tvåor och ett tillfälle för treorna. Talias elever var i 9-10 årsåldern.

Det var tvåornas Skype-lektion som  var först. Vi var alla nervösa innan men eleverna var duktiga och det blev en upplevelse för oss alla! Med bara två års studerande av engelska så är det inte lätt att våga kommunicera med engelska elever på deras modersmål. Men de kämpade på bra och Talia berömde dem flera gånger! Sen fick vi också ta del av både den brittiska engelskan men också höra engelska med australiensisk dialekt eftersom Talia är från Australien. Fantastiskt! Här är en film från mötet:

http://piece-of-cake.se/941-2/

Dagen därpå var det treornas tur. De har läst engelska ett år längre och var säkrare på att både tala och förstå.  Det blev flera möten med både skratt och förvåning!

https://piece-of-cake.webbstjarnan.nu/skype-with-an-english-school/

Skolorna och eleverna i England och Sverige är lika på många sätt men det finns också stora skillnader. En skillnad som förvånade mina elever var att vi gör olika vid idrottslektionerna med ombyten och duschning.  Även våra skolgårdar ser olika ut. De här skillnaderna som vi upptäckte blir nästa steg att bygga vidare på. Vi kanske skypar igen men nästa uppgift är att eleverna på Stocksätterskolan ska göra  filmer där de visar och beskriver hur vår miljö, både inne och ute ser ut. Den ska vi sedan skicka till Bowes elever.  Talia lovade också att vi kommer att få ta del av deras skolmiljö! Det ser vi fram emot!

 

 

Skolbesök i London

En dag för oss deltagare på BETT-resan var avsedd för besök på engelska skolor. Det såg jag fram emot väldigt mycket. Jag är ju engelska-lärare och kände att det kunde ge mig väldigt mycket som lärare men också ge mina elever ökad kunskap om skolor i andra länder. Vi gick in och tittade på hemsidorna från båda skolorna för att få reda på mer:

http://www.bohunt.hants.sch.uk/

http://www.boweslearningalliance.org/chesterfield

Några spännande skillnader som eleverna upptäckte var att på de här skolorna får man betala för skolmaten! Varför då ? Vad äter de undrar mina elever? De engelska eleverna har också skoluniform. Det väcker ännu mer frågor. Hur känns det att ha samma kläder som alla andra? Har de uniform på idrotten också? Finns de skolsköterska? Hur gör man efter sommarlovet när kläderna blivit för små? När börjar och slutar de? Får man ha godis i skolan? Hur gör de med mobilerna?

Det blev till slut drygt 30 frågor från mina 2:a och 3:e klassare. Jag kände att jag var tvungen att göra något med alla dessa frågor och funderingar. Vissa kunde jag nog svara på när jag kom tillbaka från London. Men en del kände jag att mina elever förtjänade ärliga svar på direkt från de engelska eleverna. Dessutom kunde det också ge något för mina elevers kunskapsutveckling. De ställde frågorna på engelska och fick svaren på riktig brittisk dialekt!

Här är de 12 frågor jag hade med mig till Bowes primary school som eleverna ställde:

Det var riktigt intressanta besök, på båda skolorna. Vi fick en inblick i hur de arbetar och hur skolvardagen såg ut. Men det visade sig att det inte var lika enkelt som jag hoppades på att få möjlighet att visa filmen och få svar. Rektorn tyckte att det var skillnad att ställa frågor i klassrummen när vi gick runt och att ställa dem direkt till elever och få det på film. Även om det var enkla frågor. Filma i klassrummen fick vi men inte som jag hade önskat. Det krävde tillstånd från vårdnadshavare som rektorn inte tänkte skaffa när vi var där.

När jag kom tillbaka möttes jag av flera av mina elever som ville veta hur det gick och ville veta om jag träffade några engelska studenter. De blev lite besvikna när jag fick säga som det var. Jag har dock inte gett upp än (det vet mina elever också!) utan har mailat rektorn om en annan lösning där vi skickar filmen till skolan och eleverna gör en egen film med sina svar. Har dock inte fått svar än men jag ger mig inte. Förhoppningsvis har vi fått en kontakt och kanske kan vi Skypa med varandras skolor?? Fortsättning följer…..

Den här filmen från våra besök gav ändå vissa svar på mina elevers frågor….

 

 

BETT 2017

Jag och Catharina (rektor på Stocksätterskolan) besökte BETT-mässan i London i slutet av januari, tillsammans med 30 andra deltagare från Hallsbergs kommun. Vi var en stor delegation i jämförelse med andra kommuner i Sverige. Känns väldigt inspirerande att kommunen satsar på IT och vill att lärarna ska hänga med i utvecklingen!

Mässan hade ett stort utbud av 3D-skrivare och olika programmeringsverktyg. Se filmen!

Musik via appen Garageband på Bohunt school

Jag hade förmånen att vara en av 31 personer från Hallsbergs kommun som åkte på årets BETT-mässa, skolbesök och föreläsningar i London under några dagar i slutet av januari. Jag besökte Bohunt school och Bowes primary school strax utanför London. Båda skolorna låg i framkant när det gäller att arbeta integrerat med läroplattor och datorer i undervisningen. Skolorna låg också i topp kunskapsmässigt i olika undersökningar.

Eleverna på Bohunt school arbetade mycket med drama, dans och musik. Där hade lärarna valt att använda att gå via appen Garageband för att fånga elevernas intresse för att börja spela olika instrument. Det ska sedan väcka elevernas musikintresse till liv och leda till att man går över till att spela riktiga instrument. Då har eleven redan grunderna och det gör det lättare och roligare att våga sig på ett nytt instrument.

Filmen visar hur elever genom Garageband samtidigt spelar olika instrument och framför musik för oss besökare.

En engelska-blogg!

Den här terminen har jag startat en engelska-blogg på Stocksätterskolan. Jag har arbetat med klassblogg under de senaste åren och det är ett utmärkt verktyg för att öka lusten för skolarbete. Eleverna blir mer delaktiga och motiverade.  Jag undervisar i engelska för de yngre eleverna och tanken på en blogg bara för engelska har jag haft ett tag men nu har den blivit verklighet.

Gå in och titta på hur vi använder oss av bloggen i engelskan!

Piece of cake

Tips till din engelska-undervisning!

Som lärare är det alltid skönt att få tips av andra som gör att man sparar tid i sin planering. I mitt tidigare inlägg så länkade jag till filmer som handlade om prepositioner.  Här är en länk till en större samling av youtube-klipp som jag använder i min undervisning. De är pedagogiska och uppskattade av eleverna! Om du klickar vidare via länken och följer fönstren Ämnen-Engelska-Youtubeklipp så kommer du till filmerna som är indelade i kategorier, t ex professions, numbers och months.

Ta en titt!

https://stocksatter4.webbstjarnan.nu/engelska-2/

Youtube-en guldgruva!

Som engelskalärare vill man ibland få lite input utifrån och lyfta in andra röster i undervisningen.  Det uppskattas också av eleverna och kan lyfta intresset och öka lärandet. Där är internet och youtube en guldgruva. Där finns hur mycket bra material som helst.  Visst kan kvalitén variera men om man lägger ner lite tid på att leta så hittar man ofta bra material. Just nu jobbar vi mycket med prepositioner och här är några filmer där man tränar både prepositioner och annan ordförståelse:

in front of, behind och between:

on, in, under:


De här filmerna övar ett flertal prepositioner:


 

När det fastnar…..

Inget är lika fantastiskt i skolvärden som när dina elever lär sig, när man ser att de har förstått och ser glädjen i deras ögon. Det kan ibland gå många lektioner där man känner lite frustration över att man inte ser framsteg eller utveckling hos eleverna. Men så plötsligt när man minst anar det så händer det! Det har fastnat- de förstår! Det är de bästa stunderna i yrket! Det är därför man kämpar de där andra dagarna när uppförsbacken känns lång.

Häromdagen när det var lunchrast så stod två av mina elever i 3:an, två flickor utanför klassrumsfönstret och knackade på. Jag öppnade fönstret och vi pratade lite. De ville in och frågade hur långt det var kvar av rasten. Vi har en bärbar ringklocka som eleverna får ringa i när rasten är slut. Det var inte långt kvar av så jag sa att de fick ringa in om en liten stund. Men jag ville dröja lite med ringningen.

-Ni hinner precis räkna till 50 på engelska! Sen får ni klockan och kan ringa. (Jag tänkte för mig själv att jag skulle få hjälpa dem fram i räknandet. Det här var två tjejer som fick kämpa en del i skolan och inte fick mycket gratis. En av dem hade dessutom extra svårt  med svenskan eftersom hon hade ett annat modersmål.) Men de började glatt att räkna, högt och noggrannt och samtidigt. Jag stod där och häpnade lite. -Twentyone, twentytwo, twentythree….. Visst hade vi tränat en hel del de sista lektionerna på de högre siffrorna och gjort flera övningar men att de skulle fixa sig igenom räknandet helt själva, det trodde jag inte. De kom till 50 och jag berömde dem. -Bra gjort tjejer! Ni kan det jättebra! -Kan vi inte få fortsätta till 100? sa de båda i kör utan att vara nöjda med att ha kommit till 50. -Visst svarade jag lite förvånat och gjorde mig beredd på att få hjälpa till en del. De fortsatte båda två att räkna. När de kom till 55 hörde jag en av dem säga: -Faiftyfave men den andra rättade snabbt genom att säga -Fiftyfive. De tog sig tillsammans till 100. Jag stod helt chockad och häpen. Det första jag kom på mig med att göra var att ge dem var sin highfive. -Bra gjort tjejer! Nu kan ni räkna till 100 på engelska! Jag räckte över klockan och såg två nöjda damer som sprang iväg över skolgården med ringklockan ekande.

Att lära sig siffrorna på engelska har sina svårigheter.  T ex 13, 15, 30 och 50 följer inte mönstret i uttal och ställer till det i inlärningen. De talen som är svåra får man öva extra mycket på. Jag har en övning som eleverna gillar och som tydligen också ger resultat. Vi kallar den ”Square numbers” Den finns i Lärarpraktikan Tea Time one från förlaget Majema. (Där finns också många andra bra par och gruppövningar.) Den här övningen har jag använt i olika former med elever från årskurs 2 till 6.

Fil 2015-09-02 12 14 03

Square numbers går ut  på att man sitter två och två med varsitt papper som har 9 rutor. Varje ruta har en liten siffra i kanten. Några rutor har siffror i mitten och några är tomma. Det går ut på att ta reda på vad som ska stå i de tomma rutorna. De siffror som det ena kortet har, saknas på det andra. Genom att ställa frågor till varandra så ska man fylla i rätt siffra där det saknas.

-What number do you have in square number two?

-I have number sixteen.

När man är klar och båda fått alla rutor ifyllda så jämför man med varandra så att man har skrivit rätt siffror. I den här övningen tränar man också på att ställa frågor och svara. Man både övar fraser och siffror samtidigt. Både den som frågar och den som svarar får öva. När kompisen hör svaret så måste denne fundera på vad han hört och skriva ner rätt siffra i rätt ruta.

 

Fil 2015-09-02 12 14 18Övningen kan göras svårare och svårare genom att man som lärare själv kan välja vilka siffror som eleverna ska öva på. De som behöver utmaningar kan få svårare siffror och de som behöver träna de lägre siffrorna kan göra det tillsammans i par. Man kan också se till att öva de svåra siffrorna extra mycket.

Fil 2015-09-02 12 13 50

Man också låta eleverna själva få välja vilka siffror de ska träna på genom att ge dem helt tomma papper. Då är de rutor som man ska skriva in sina siffror i inringade. Den ene ska skriva in siffror i rutorna 1,3,5,7 och 9 och kompisen får då skriva in sina siffror i rutorna 2,4,6 och 8. Här får man tala om för eleverna att de måste välja olika siffror i sina rutor. Jag hade en elev som skrev 100 i varje ruta. Då får man understryka att det blir bättre träning när man väljer olika siffror!

Den här övningen går också att använda när man ska träna på t ex engelska ord för djur, färger, kläder mm.

 

 

 

Engelska appar

Jag har undersökt ett flertal engelska appar. Det finns många som är gratis men med varierande kvalitet. Det man ska tänka på är om appen verkligen utvecklar kunskaperna i engelska eller bara är kul? Ofta kan appen vara gratis men om man fullt ut ska kunna ta del av alla övningar så kostar det. Om det finns bilder som kombineras med ord eller det talade engelska språket så tycker jag att det kan vara en app att titta närmare på.

En app som jag gillar och använder mig av i undervisningen är Story Bots Learning Videos. Den innehåller sånger och videos med olika teman.

image

 

image

Här finns sånger där man tränar veckodagar, tidsbegrepp och årstider.

 

image

Man kan hitta många små videos där man kan öva siffror eller former på engelska. Det är en trevlig app och den är gratis!

 

 

 

 

 

 

 

 

Länkar

Här är några engelska korta filmer som jag tycker om:

 

I temat rymden: