Aktiva och engagerade elever

Jobbet är slut för dagen. Jag kommer hem och kollar lite på Facebook och då får jag syn på ett inlägg som fångar mitt intresse. I en utav alla de grupper jag är med i skriver en pedagog om ett arbetssätt som jag inte tidigare har stött på och som jag direkt känner att jag vill testa. Arbetsmodellen heter på engelska ”StandUp, HandUp, PairUp!” och kallas på svenska för den vandrande reportern. Detta arbetssätt stärker gruppkänslan och får eleverna aktiva och engagerade. Alla elever får jobba med alla och med denna metod får varje elev dela sina tankar med många. Metoden känns fräsch och lockande! Jag ser många olika användningsområden där denna metod kan användas för att väcka engagemang hos eleverna.

Modellens upplägg fungerar likt följande:

  1. Alla elever ställer sig upp och sträcker upp handen.
  2. Eleverna rör sig runt i klassrummet med handen uppsträckt, söker ögonkontakt med klasskompisarna, hälsar på en av dem med en ”High five”.
  3. Eleverna sätter sig ner tillsammans med kompisen de nyss hälsat på.
  4.  Läraren ger ut en fråga av öppen karaktär eller en uppgift att klara av.
  5. Paren bestämmer att en av dem är en stjärna och en är hjärta i gruppen, alternativt att läraren delar ut bilder på vad de är.
  6. Paren löser uppgiften tillsammans via strukturen EPA (enskilt, par och alla) eller turas om.
  7. Läraren slumpar ut olika frågor till grupperna: ”Stjärnan/hjärtat i er grupp berätta hur du löste uppgiften” för att stärka det ömsesidiga beroendet i paren.
  8. Eleverna tackar för samarbetet!
  9. Hand upp igen, ”High five” och repetera detta så många gånger ni vill!

Här kan du se den film som väckte mitt intresse för detta arbetssätt. Metoden passar utmärkt att använda i matematikundervisningen. Se och låt dig inspireras:

Här kan du se när metoden används i geografi:

Till slut ett exempel på hur metoden användas på ett snabbt och effektivt sätt innan klassen ska läsa en gemensam text:

Just nu har jag en förskoleklass så jag har ännu inte testat metoden själv, men jag är så sugen! Hoppas att även du blev det!

Kommentera